Beleggers mogen geen huizen opkopen

Door Tom Reedijk op 29 november 2022

Een woning is om in te wonen, niet om mee te cashen! Beleggers zouden wat ons betreft dan ook geen woningen in Katwijk mogen opkopen. Daarom dringen wij al langer aan op het invoeren van de zogenaamde opkoopbescherming. De gemeente werkt aan het invoeren daarvan en heeft de regels, waar de opkoopbescherming in beschreven staat, inmiddels gepresenteerd. Raadslid Tom Reedijk (woordvoerder Wonen 🏠) ging naar de informatieavond op het gemeentehuis.

💶💶💶Een betaalbaar huis vinden is haast onmogelijk, dat heeft iedereen de afgelopen jaren gemerkt. Veel Katwijkers zien in hun eigen buurt dat woningen worden opgekocht door beleggers. Beleggers die er niet gaan wonen, maar er vooral rendement uit willen halen. Deze woningen worden dan vaak het hele jaar verhuurd aan toeristen of voor een onbetaalbare huur aangeboden.

Betaalbare woningen kunnen straks worden beschermd met de ‘huisvestingsverordening’. Dit zijn regels van de gemeente die onder andere verbieden om een huis dat minder waard is dan 420.000 te kopen om te verhuren. Zo worden beleggers geweerd en kunnen Katwijkers makkelijker een woning krijgen. In de verordening staan ook regels over hoe lang je je woning mag verhuren aan toeristen: het college wil dit in Katwijk voor maximaal 60 dagen per jaar toestaan. Ook komen er scherpere regels voor het opdelen (en verhuren) van één huis in meerdere kamers. Om zo misstanden en huisjesmelken tegen te gaan.

❗️De raad stemt naar verwachting volgend jaar over de plannen. Raadslid Tom Reedijk:

‘Wat ons betreft had dit sneller gekund en gemoeten. Maar er zijn in Katwijk gevallen van toeristische verhuur waarvan goed bekeken moet worden of dat nog kan. Dat vraagt ook om een zorgvuldig participatieproces. Gelukkig horen we dat de aankondiging van deze verordening nu al een afschrikkend effect heeft op beleggers. Want we moeten er alles aan doen om wonen in Katwijk zo betaalbaar mogelijk te maken!’ 
Tom Reedijk

Tom Reedijk

Sinds 2017 kan ik mijzelf Valkenburger noemen. Valkenburg is echt een fijn dorp om te wonen met een sterke eigen identiteit. Denk bijvoorbeeld aan de Paardenmarkt of het zichtbare Romeinse verleden. En de band met het voormalige vliegkamp. Maar dat zit ‘m ook in de kleine dingen: mensen die elkaar groeten wanneer ze elkaar tegenkomen

Meer over Tom Reedijk

Waar ben je naar op zoek?