Iedereen een eerlijke kans op een woning

Door Tom Reedijk op 23 februari 2023

Iedereen hoort een eerlijke kans op een woning te hebben. Maar door de woningcrisis vallen steeds meer mensen buiten de boot. Daarom wil de PvdA Katwijk dat alle sociale huurwoningen op een eerlijke manier worden verdeeld: via de website Huren in Holland Rijnland. Nu staan hier nog alleen woningen van wooncorporatie Dunavie. Als het aan PvdA-raadslid Tom Reedijk ligt, moet dit ook gaan gelden voor alle sociale huurwoningen én betaalbare ‘middeldure’ huurwoningen.

‘Regels voor verdelen woningen gaan veranderen’

Vanaf 18 jaar kun je je inschrijven voor een sociale huurwoning via de site hureninhollandrijnland.nl. Daar worden woningen eerlijk verdeeld volgens vaststaande regels. De gemeente wil die regels aanpassen en bijvoorbeeld vaker voorrang geven aan mensen in een echtscheiding waar kinderen bij betrokken zijn. De PvdA vindt dit een goede stap, maar wil nog verder gaan: niet alleen Dunavie-woningen, maar ook sociale huurwoningen die gebouwd worden door particuliere marktpartijen zouden moeten worden verdeeld via Holland Rijnland. Dit kan zelfs ook voor ‘middenhuur’: woningen met een huur van 800 tot 1.000 euro per maand.

‘Ondoorzichtig systeem’

Volgens raadslid Tom Reedijk moet dat anders: “We zien nu dat bij particuliere verhuurders geen heldere wachtlijst is voor woningen. Vaak moet je maar net iemand kennen om aan een woning te komen, of je komt in een woud van bemiddelaars en wordt geconfronteerd met extra inschrijfkosten.” Dit gaat vaak om huizen in de sociale huursector met een huur tussen de 400 en 800 euro, maar er is daarnaast een steeds groter wordende groep mensen die buiten de sociale huursector vallen en aangewezen zijn op een middenhuur woning. Ook hier is het verdelen van de woningen ondoorzichtig. Reedijk: “Het zou enorm helpen als je op één centrale plek een woning kan vinden. Zo zorgen we ervoor dat iedereen een eerlijke kans krijgt op een woning.”

Tom Reedijk

Tom Reedijk

Sinds 2017 kan ik mijzelf Valkenburger noemen. Valkenburg is echt een fijn dorp om te wonen met een sterke eigen identiteit. Denk bijvoorbeeld aan de Paardenmarkt of het zichtbare Romeinse verleden. En de band met het voormalige vliegkamp. Maar dat zit ‘m ook in de kleine dingen: mensen die elkaar groeten wanneer ze elkaar tegenkomen

Meer over Tom Reedijk