In gesprek met Katwijkse mantelzorgers: “Als ik omval, valt zij ook om.”

Door Tijmen de Vries op 29 maart 2023

Werken, zorgen en heel veel papierwerk. Voor veel van de 1.500 mantelzorgers in Katwijk is dat dagelijkse kost. De gemeente moet doen wat ze kan om daarin te ondersteunen. Daarom organiseerde Welzijnskwartier een bijeenkomst tussen mantelzorgers en raadsleden. Burgerlid Tijmen was erbij.

Zorgen
Tegenover de aanwezige raadsleden zat een groep van 25 krachtige mensen. Naast hun werk zorgen zij ook voor een geliefde die dat nodig heeft. Vaak is dat hun partner, ouder of kind. De mantelzorgers doen het met liefde, maar het vraagt veel van ze. Dat is vermoeiend en zo loopt een mantelzorger ook tegen de eigen grenzen aan. “Maar als ik omval, valt zij ook om,” liet een van de mantelzorgers weten. En dus blijft de mantelzorger doorgaan.

Papieren
Maar dat wordt ze niet makkelijk gemaakt. Iemand die zorg nodig heeft, heeft namelijk recht op allerlei regelingen. De mantelzorger moet die vaak aanvragen. En dat legt een hoop extra werk bij hen neer. Ondanks dat je er gewoon recht op hebt, is het aanvragen ingewikkeld en frustrerend. Een mantelzorger zuchtte diep: “Ik ben hier nooit voor opgeleid.” En dat klopt, er is geen handleiding voor. Maar er wordt wel van je verwacht dat je het allemaal maar weet te vinden.

Burgerlid Tijmen: “Waar ik echt van schrik is de wanhoop bij sommige mantelzorgers. De druk ligt zo hoog en dan wordt er soms ook nog moeilijk gedaan over punten en komma’s. Daarmee help je niemand.”

Zekerheid
Nóg meer reden voor de gemeente om zo ruimhartig mogelijk te zijn. Zorg is essentieel en mantelzorgers verdienen erkenning voor hun werk. Er is vooral veel behoefte aan zekerheid. Bijvoorbeeld met een vast aanspreekpunt of een begeleider die kan helpen om de weg te wijzen in het moeras aan papierwerk. Iemand die soms contact opneemt en gewoon vraagt: red je het? En dat diegene je kan helpen als het even niet lukt. Zo’n vast contactpersoon kan veel betekenen.

Kortom: de gemeente moet doen wat ze kan om voor mantelzorgers klaar te staan. Mantelzorgers worden vaak niet gehoord en moeten echt opboksen tegen de regels om hulp te krijgen. Gelukkig lucht een avond zoals deze op, dat zeiden de mantelzorgers ook: “Ik vond het fijn om eindelijk mijn verhaal bij jullie kwijt te kunnen.”

Tijmen de Vries

Tijmen de Vries

Ik ben geboren en getogen in Rijnsburg. Wat het leven ook bracht, de gemeente voelde altijd als thuis. Sinds april van 2022 ben ik burgerlid namens de PvdA Katwijk en mag ik jou vertegenwoordigen bij vergaderingen! Kunnen leven in een sociaal, groen, en vrij land is zoveel waard. En wat vind ik het mooi om

Meer over Tijmen de Vries