Keuzes van de PvdA op Hoornes Gasvrij

Door Frits Grotenhuis op 9 oktober 2020

Deze week besloot de gemeenteraad over de bestuursvorm voor het project Hoornes Gasvrij waarbij de wijk aardgasvrij wordt gemaakt. Er is voor gekozen dat de gemeente dit niet zelf op zich neemt maar een concessie doet aan een marktpartij. Aan het einde van dit jaar besluit de gemeente of het project doorgaat of niet. De PvdA kiest hierbij voor:

– De duurzaamheidsopgave aan durven gaan met de miljoenen die de Rijksoverheid hiervoor beschikbaar stelt.

– Betaalbaarheid is wat ons betreft een harde eis. Het uitgangspunt is dan ook dat woonlasten met het aardgasvrij maken van de woningen niet duurder worden. De wethouder heeft hierbij aangeven dat woonlastenneutraliteit juist duurder uit zou kunnen vallen en kosten zelfs minder kunnen worden. Dit nemen we mee om de betaalbaarheid voor bewoners af te kunnen dwingen.

– Een concessie aan een marktpartij lijkt een logische keuze om de warmte te laten beheren door een partij die daar de expertise toe heeft. Daarbij moet de gemeente wel voldoende kunnen bijsturen op zaken als betaalbaarheid en dienstverlening waar dat nodig blijkt.

– Bij de PvdA vinden we het dat we de bewoner en de rest van Katwijk voldoende moeten betrekken bij het tot een succes maken van dit project. Bij het college en in de raad wordt die zorg ook gedragen.

– Bij het beslismoment in december moeten we voor het gehele project kritisch bepalen we deze duurzaamheidsopgave gezamenlijk en met voldoende vertrouwen aan kunnen gaan. Het is onze verantwoordelijkheid aan volgende generaties om waar mogelijk te kiezen voor duurzame warmtevoorziening.

Frits Grotenhuis

Frits Grotenhuis

Mijn naam is Frits Grotenhuis. Ik ben 31 jaar en samen met mijn vrouw en dochter woon ik in Valkenburg ZH. Als burgerraadslid voor de PvdA fractie heb ik mij nu enkele jaren actief ingezet om de kansen van elke Katwijker, Rijnsburger, en Valkenburger te vergroten. Uiteindelijk wordt het dorp mooier van mensen die proberen

Meer over Frits Grotenhuis