‘Mensen boven stenen’ – Algemene Beschouwingen PvdA

10 december 2020

Ik wil graag positief beginnen. Het afgelopen jaar hebben we, in moeilijke tijden, namelijk hele mooie dingen gezien in Katwijk en in Nederland. We hebben mensen gezien die voor elkaar klaarstonden, die een ander de helpende hand boden. Soms met hele simpele dingen, zoals even de boodschappen halen voor elkaar, maar ook zeker het omkijken naar mensen die eenzaam zijn. Het laat zien hoe met z’n allen thuis zitten ons kan helpen tegen een virus en tegelijkertijd een band kan scheppen. Er is nu meer perspectief: een perspectief van een vaccin. Dus laten we hopen dat in 2021 we elkaar weer wat meer kunnen opzoeken, maar tegelijkertijd ook de helpende hand blijven bieden aan diegenen die dat nodig hebben.

Dat uitgangspunt moeten we in ook Katwijk voor ogen houden. Een gemeente waarin we van oudsher naar elkaar omkijken en sterk sociaal zijn ingesteld. Dat moeten we ook als uitgangspunt gebruiken wanneer we 5,2 miljoen euro structureel moeten bezuinigen richting 2025. Een enorm bedrag, en het is helaas ook niet de eerste keer dat we voor een dergelijke opgave staan. Maar de rek is er onderhand wel uit. We kunnen niet alles kapot bezuinigen en beweren dat we wel hetzelfde bieden aan ondersteuning voor mensen. We moeten dus keuzes maken. En bij het maken van die keuzes stelt de PvdA: ‘mensen boven stenen’. Voor die mensen waar een overheid zich sterk voor moet maken.

De mensen

Als we met die blik kijken naar het pakket van maatregelen wat het college voorstelt voor de bezuinigingen, dan heeft dit te veel gevolgen voor het sociale karakter van Katwijk. De volgende maatregelen gaan echt een te grote impact hebben:

  1. De bezuinigingen op de bijzondere bijstand. Dit is de ondersteuning van mensen die het anders gewoonweg niet hebben. En als we deze bezuinigingen doorvoeren dan raakt dat mensen hard. Zeker in een tijd waarin ze het al moeilijk hebben.
  2. Het bezuinigen op het ontmoeten in de wijk. Ontmoeting is nu juist iets wat mensen nodig hebben in deze Corona tijd, om te voorkomen dat ze in een sociaal isolement terecht komen.
  3. Het verhogen van de tarieven voor de regiotaxi. De regiotaxi is een manier voor mensen die anders minder makkelijk kunnen reizen, om dat wel te doen. Zeker nadat we ook al het systeem van de belbus hebben verschraald.

Maar ook de bezuinigingen op cultuur, onderwijs en het jeugd en jongerenwerk komen hard aan. Katwijk heeft juist meer investering in cultuur nodig, niet minder. En wanneer we niet voldoende inzetten op onderwijs creëert dat situaties waardoor kinderen uiteindelijk slechter kunnen meekomen. En we niet de kansen kunnen bieden aan die kinderen die ons zo hard nodig hebben. Als we bezuinigingen doorvoeren die het sociale hart van Katwijk raken dan komt dat later als een boemerang naar ons terug. Minder investeren in gelijke kansen en daarmee de toekomst van mensen, betekent permanente schade. Daar kun je geen uitvoeringsplan of voorziening voor opzetten in de begroting om dit later in te halen…

De stenen

De vraag is ‘wat kan er dan wel?’ Want de PvdA gaat hier niet verkondigen dat we een enorm gat in de begroting moeten laten zitten. Wij zijn bereid om verantwoordelijkheid te nemen, ook voor moeilijke keuzes. Maar dat moeten dan wel sociale keuzes zijn.  En dat betekent dat wij de pijn van die keuzes niet neerleggen bij de mensen die ons nodig hebben.  Maar bij stenen. Wij kijken daarbij naar het onderhoud voor de wegen. Zeker, het is belangrijk om goede wegen en infrastructuur te hebben en als je dat slecht onderhoud dan krijgen we misschien met nog wel meer kosten te maken. Maar we staan hier niet uit luxe..

Na de vorige vergadering waarbij D66 en PvdA een pleidooi hiervoor hielden, is er ook door het college gelukkig gekeken naar de mogelijkheden en zijn er opties gekomen om afschrijvingstermijnen te verlengen, de storting structureel te verlagen en te vervangen door investeringen en het geld wat is vrijgekomen doordat we de verlengde Westerbaan niet aan leggen te gebruiken.

Een weg waar de PvdA samen met GemeenteBelangen overigens altijd op tegen is geweest.

Dat is kijken naar de mogelijkheden om te voorkomen dat de klappen in de samenleving vallen. Er moet een eerlijke balans worden gezocht en dat hopen we hier vandaag te besluiten.

Daarvoor kan je ook kijken naar het geld hier in het gemeentehuis, naar hoeveel mensen er in dienst zijn, ingehuurd worden en waar je het geld aan uitgeeft. Daarbij geldt wel, laten we niet beweren dat ambtenaren hier niet hard werken. Laten we niet in het makkelijke frame stappen dat hier nooit iets goed gaat. Ook de afgelopen 2 weken heb ik weer kunnen zien met hoeveel passie mensen hier voor hun vak en voor de inwoners van Katwijk staan. Wat dat betreft is het soms goed om even de krochten van Facebook te ontwijken. Maar ook hier kunnen we wel kijken naar de ruimte die er is, kritisch, zodat we mensen voorop kunnen stellen.

En ja er is ook een mogelijkheid om wat te bezuinigen op het onderhoud van het vastgoed.

Samen met een aantal partijen hebben we een amendement voorbereid om deze koers in te zetten.

2021: Een sociale inzet

Het beleid moet daarnaast wel echt een stuk socialer, vooral landelijk. Een rijksoverheid die maar alles over de schutting gooit zonder echt te kijken wat de effecten zijn, zo kan het niet langer. 2021 wordt wat dat betreft een belangrijk jaar. Een jaar waarin we hopelijk weer kunnen kiezen voor een sociale insteek. Wij vragen daarom ook nadrukkelijk de aandacht voor de uitvoering van het nieuwe armoedebeleid. Oorspronkelijk zou het nieuwe beleid in 2019 klaar moeten zijn. Toen werd er gekozen voor uitstel. Dit jaar werkt de coronacrisis natuurlijk niet mee. Inmiddels zitten we eind 2020 en er wordt hard aan gewerkt. Maar 2021 moet echt het jaar gaan worden waarin we verdere stappen gaan zetten als het gaat om armoedebestrijding.

2021 wordt ook het jaar waarin we volop verder gaan het met realiseren van Nieuw Valkenburg. Er zijn al veel stappen gezet, maar we zijn er nog niet. Dat ook daadwerkelijk die betaalbare woningen worden gebouwd voor gewone mensen. Dat we meer dan 1100 sociale huurwoningen toevoegen, waar Dunavie er nu in totaal 6500 heeft. Een groot aantal. En dat ook daadwerkelijk wordt gewerkt aan een energieneutrale wijk.

En op energieneutraliteit zetten we ook stappen met de Hoornes gasvrij. Een project waarbij we juist investeren in een wijk waar veel mensen wonen die minder te besteden hebben. En waarbij zij uiteindelijk zelf de keuze maken of het doorgaat of niet.

De PvdA neemt haar verantwoordelijk. Zolang we de juiste keuzes maken. Keuzes die voortkomen uit een sociale visie.

De stappen die we de komende tijd moeten zetten zijn niet klein en zijn niet makkelijk. Maar als we elkaar de helpende hand bieden, als mensen en als overheid, dan gaat het lukken.