Zeker zijn van een fatsoenlijke toekomst

Door Matthijs van Tuijl op 7 november 2019

De PvdA gaat voor een fatsoenlijke toekomst voor iedereen. Daar richten we ons bij de algemene beschouwingen voor de begroting op Armoede, wonen en een duurzame toekomst.

Armoede:

“Als PvdA zullen we altijd blijven hameren op gelijke kansen voor een ieder. Nu is het tijd om de volgende stap te zetten. De PvdA stelt daarom voor om te gaan werken met twee initiatieven: het ‘Vaste Lasten Pakket’ en een ‘Perspectieffonds’. Het eerste is gericht op beginnende problemen met betalingen of juist mensen die uitstromen uit de schuldhulpverlening. Het Vaste Lasten Pakket zorgt ervoor dat betalingen voor vaste lasten centraal geregeld worden en dat mensen eerste hulp krijgen bij achterstanden. ”

Wonen:

“Zeker zijn van een fatsoenlijke toekomst is ook een plek om te wonen, een plek om betaalbaar te kunnen wonen. Er zijn te weinig betaalbare woningen in Katwijk, de verdeling is niet juist en er is de afgelopen jaren te weinig gebeurd om dit te verbeteren. Ook voor de stikstofcrisis en ook toen er gebouwd kon worden na de woningbouwcrisis. We lijken hier vooral goed te zijn in het maken van beleidsstukken en praten. Maar in papier kan je niet wonen en ‘in gelul ook niet’. Onze boodschap is dan ook: wij staan open om te bouwen. Laten we bouwen op Valkenburg en laten we zodanig bouwen dat we genoeg betaalbare huizen neerzetten. Er moet een goed evenwicht zijn, omdat we willen gaan voor een gelijke kans voor iedereen. Valkenburg moet een plek worden waar iedereen kan wonen.”

Duurzaamheid

“Onze ogen sluiten voor noodzakelijke ontwikkelingen zoals het verduurzamen van onze gemeente mogen we niet doen. Het debat hierover bereikt soms een kookpunt. Mensen voelen de onzekerheid: Hoe je huis te verduurzamen zonder dat je het geld hebt, van het gas af terwijl het alternatief onzeker is. Als PvdA snappen we die zorgen heel goed. Het is aan ons als gemeente om zekerheid te bieden voor mensen bij deze ontwikkelingen. Om de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen en de mensen die het niet kunnen betalen te ontzien. Maar ook om te doen wat noodzakelijk is. Hierbij hebben we allemaal een verantwoordelijk, ook om mensen niet bang te maken. Ja, we gaan de Hoornes gasvrij maken en daarna andere wijken in Katwijk, dat moet gebeuren. Als PvdA zullen we daarbij zekerheid eisen voor mensen die ons nodig hebben.”

 

Lees hier onze volledige algemene beschouwingen: Algemene Beschouwingen 2019 PvdA 20191103

 

 

Matthijs van Tuijl

Matthijs van Tuijl

Specialisaties: Sociaal Domein (WMO, werk, inkomen, jeugd en jongeren), Financien, Wonen Ik ben 29 jaar geleden geboren in de Te Brittenstraat en opgegroeid in Rijnsoever, dus je kan wel zeggen dat ik een echte Kattuker ben. In 2006 ben ik lid geworden van de PvdA, omdat ik achter een visie sta van een sociaal hart, hard

Meer over Matthijs van Tuijl