‘Betrek jongeren bij het voorstel voor toekomstbestendige winkelcentra en geef ondernemers de ruimte.’

Door Frits Grotenhuis op 22 oktober 2024

‘Betrek jongeren bij het voorstel voor toekomstbestendige winkelcentra en geef ondernemers de ruimte.’

Als we leegstand aan willen pakken, sociale voorzieningen willen behouden én versterken, is het tijd om keuze’s te maken.

Daarom wil de PvdA dat de discussie over de zondagsopenstelling niet wordt genegeerd. Wat ons betreft mogen winkels ook op zondag open.

Dit kan ondernemers meer vrijheid en ruimte geven om te ondernemen. Ook zou het zowel leegstand als verschraling tegen kunnen gaan.

PvdA-raadslid Frits Grotenhuis: ‘Betrek ook jongeren bij het voorstel voor toekomstbestendige winkelcentra. Nu vervelen veel jongeren zich en kan dat leiden tot overlast. Laat jongeren meedenken over de oplossing voor leefbaardere en vitalere winkelcentra.’

Maidenspeech

Ook gaf Frits Grotenhuis zijn maidenspeech. Deze speech kun je hieronder lezen:

Geboren in Leiden. Opgegroeid in Noordwijk. Woon ik nu al meer dan 10 jaar in de gemeente Katwijk. Eerst in de torenflats van Katwijk zee. Nu al jaren in het mooie Valkenburg. Jaren gewerkt op de bloemenveiling in Rijnsburg. Hier voel ik mij thuis.

Sinds 2010 ben ik lid geworden van de PvdA.

Ooit uit onvrede omdat de PVV zo groot is geworden. Wat dat betreft niet veel veranderd.

Maar ook vanuit een ideaal dat iedereen gelijke kansen en een gelijkwaardige behandeling verdiend.

Van huis uit meegekregen. Ik vond dat ook gewoon.

En ik vind dat nog steeds.

Jaren politiek actief geweest voor de PvdA. In Leiden, Den Haag. In het bestuur in Katwijk. Schrijven van het verkiezingsprogramma. Mee naar partnerstad Siegen.

Zelfs nog even stage gelopen in de Tweede Kamer en de mail van Diederik Samsom beantwoord.

De politiek zie ik als mijn uit de hand gelopen hobby.

Mooi om hiervan deels je beroep te mogen maken.

Het is cliché.

Maar ik zou hier niet in de raadszaal staan zonder de mensen om mij heen.

Nog altijd gepassioneerd.

Natuurlijk. Ik ben hier als tijdelijk vervanging van gepassioneerd raadslid Truus Gerse. Ik hoop dat ze snel weer beter is om het zelf weer op te pakken.

Ik ben 3 jaar burgerlid geweest voor de gemeenteraad,

Na 2 jaar buiten de raad, nu terug als raadslid.

Raadslidmaatschap is niet zomaar iets. Je bent een van de 33 gladiatoren in de arena. Vechtend voor je idealen. Een van de 33 die als het moet besluiten moet nemen. Ook moeilijke of minder populaire besluiten.

Dat vraagt inspanning. Voorbereiding.

Maar vooral ook toewijding. Je moet het maar aangaan om die verantwoordelijkheid voor al je dorpsgenoten te willen dragen. Voor de grote tot kleine besluiten.

Daardoor heb ik veel respect voor iedereen die een stap naar voren durft te doen.

In de politiek.

Maar ook als betrokken inwoner, vrijwilliger, vanuit een van de vele verenigingen in Katwijk of een belangenorganisatie. Voor iedereen die zich durft te laten horen en voor zijn of haar standpunt opkomt.

Vaak in je eigen tijd.

In de kleine uurtjes.

Naast je werk.

Gezin. Mantelzorg. Noem maar op.

Ieder op zijn of haar eigen manier.

Niet omdat je daar direct veel geld of waardering voor krijgt.Maar wel omdat je dan hebt besloten niet alleen vanaf de zijlijn een mening te hebben, maar er ook echt wat aan te willen doen.

Welke kritiek dat ook oplevert. Wat er ook gezegd wordt of gevonden.

Om dat je voelt: Ik moet deze stap naar voren zetten.

Dit moet hier.

Dit moet nu.

Ik moet dit doen, voor de anderen om mij heen.

Luisteren naar wat er leeft om je heen. Proberen daar iedere dag van iedere inwoner in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg een beetje mooier, beter en bijzonderder te maken.

Ook omdat niet altijd alles goed gaat.

Soms pakken keuzes anders uit. Soms moet je varen met de informatie die je hebt.

Daar heb ik heel veel respect voor.

Maar ik geloof oprecht dat als dit vanuit een ideaal komt en met hart voor de inwoners. Dat daarmee de inwoners van dit dorp in goede handen zijn.

Zo niet.

Dan is er alle democratische mogelijkheid om eenieder weg te stemmen of juist te verkiezen.

Soms zijn de veranderingen op het oog klein. Als het hijsen van een regenboogvlag op het gemeentehuis.

Toch kan dit veel betekenen voor inwoners die zich hierdoor erkend en gezien worden.

Soms ook groot.

Als een hele wijk Valkenhorst. Aanpassingen aan de N206. Of fietsers voorrang moeten krijgen op rotondes in het dorp.

Een vrachtwagenverbod in de Brouwerstraat in Rijnsburg. Waar ik blij over ben dat dat toch uiteindelijk een keer gelukt is. Hoewel daar altijd discussie over zal blijven.

In mijn studententijd in Leiden leerde ik in het verenigingsleven.

“Je laat het hier mooier achter dan je het aangetroffen hebt.”

Dat is wat ik in de gemeenteraad voor Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg ook probeer te doen.

Een steen in de rivier leggen. Die de stroming van de rivier voor altijd doet veranderen. Een blijvende indruk achterlaten.

Dat is waar ik voor ga.

In deze gemeente zet ik mij graag in.

Voor mijn ideaalbeeld van gelijke kansen en dat iedereen mee moet kunnen doen binnen deze gemeente.

Met gelijkwaardige behandeling.

Rijk of arm. Man of vrouw.

Met geloof of zonder geloof in god.

Jong of oud.

Dat iedereen de kans heeft om het beste van zichzelf te kunnen laten zien en uit zichzelf te halen. Wat het onderwerp ook is.

Om af te sluiten draag ik graag een vertaling voor van een quote van Franklin Roosevelt.

Deze quote beschrijft waarin ik in het diepste in geloof. Namelijk dat uiteindelijk degenen die het durven doen en het risico op falen aangaan, uiteindelijk het verschil zullen maken:

Het is niet de criticus die telt; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man/vrouw struikelt, of wat de man/vrouw van de daad beter had kunnen doen.

De eer komt toe aan de man/vrouw die daadwerkelijk in de arena staat, zijn/haar gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert; die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is;

Die desondanks toch probeert iets te bereiken; die groot enthousiasme en grote toewijding kent; die zich helemaal geeft voor de goede zaak;

Die, als het meezit, uiteindelijk de triomf van een grootse verrichting proeft, en die, als het tegenzit en als hij/zij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond.

Zodat hij/zij nooit plaats zal hebben

bij de koude timide zielen

die noch overwinningen

nog verslagenheid kennen.

Voorzitter,

Dan de startnotitie voor de ‘Winkelcentra van de Toekomst’ – een voorstel dat onze ambitie weerspiegelt om Katwijk mooier en beter te maken. Het is tijd om pragmatisch te zijn, concrete actie te ondernemen en niet alleen te praten. De PvdA juicht deze aanpak toe.

Laten we stappen blijven zetten om onze winkelcentra levendiger en vitaler te maken, met als doel hun toekomst te versterken. Dit betekent duidelijke keuzes maken en in gesprek gaan met inwoners, bezoekers, ondernemers, vastgoedeigenaren en de culturele sector. Ga echter wel snel aan de slag. Want we zien dat als we niets doen het niet de goede kant op gaat.

En, ook jongeren zijn essentieel. Terwijl sociale voorzieningen en levendigheid in wijken afnemen, vertrekken jongeren of vervelen ze zich, wat mogelijk tot overlast kan leiden. Betrek hen bij het opstellen van plannen, zodat ook zij creatieve oplossingen kunnen aandragen. Niet alleen extra handhaving is nodig, maar ook hun inbreng.

De PvdA staat voor leefbare, vitale wijken in Katwijk. Bij dit streven mogen we de discussie over zondagsopenstelling niet negeren. Wij pleiten voor de vrijheid van iedere ondernemer om zelf te kiezen of ze op zondag open willen zijn, een beslissing gebaseerd op persoonlijke en zakelijke overwegingen.

We zien directe gevolgen van het huidige beleid: leegstand, winkelketens die elders vestigen en inwoners die uitwijken naar nabijgelegen plaatsen. Daarnaast wordt er steeds meer online gekocht, en bezorgen diensten ook op zondag. Als een onderzoek naar draagvlak nodig is om keuzes te maken, laat dat dan doorgaan, wij zien uit naar de uitkomsten.

De PvdA is duidelijk in haar keuze. Geef ondernemers de vrijheid en het vertrouwen om zelf te ondernemen en samen kunnen we zorgen voor vitale winkelcentra, klaar voor de toekomst.

Dank u wel.

Frits Grotenhuis

Frits Grotenhuis

Samen kunnen we op 16 maart kiezen voor wat echt belangrijk is. Voor een overheid die naast mensen staat en luistert naar wat er speelt in onze straten en buurten. En voor fijne, groene en veilige wijken. Doe je mee? Kies dan op 14, 15 en 16 maart voor de Partij van de Arbeid. Klik

Meer over Frits Grotenhuis