PvdA wil af van ‘stenen’ imago met bomenfonds

20 oktober 2017

Katwijk lijkt met zijn strand, duinen en het Panbos een gemeente waar de natuur goed vertegenwoordigd is. Maar schijn bedriegt, want uit onderzoek blijkt dat Katwijk bij de vijf minst groene gemeentes van Nederland hoort. Er moet dus duidelijk nog veel gebeuren op het gebied van groen in Katwijk.

Een groene wijk is niet alleen mooier om te zien, het geeft bewoners ook een positiever beeld van hun eigen buurt en meer sociale samenhang met wijkgenoten. Daarnaast is aangetoond dat meer groen goed is voor de gezondheid en het onder meer stress verlagend werkt.

Het is daarom tijd voor een groener Katwijk. Vorig jaar heeft de PvdA het college gevraagd een bomenfonds in te stellen en nu gaat dit er inderdaad van komen. Dit fonds is bedoeld om te voorkomen dat Katwijk nog meer bomen verliest en verder versteent. Met de plannen voor bouwprojecten en wegen in de nabije toekomst komt namelijk ook voor de bomen die Katwijk nog heeft bijltjesdag steeds dichterbij.

Dankzij het bomenfonds zal voor elke boom die in Katwijk gekapt wordt ergens anders in de gemeente een waardige vervanger in de plaats komen. De waarde van elke te kappen boom wordt namelijk van tevoren berekend en wie een kapvergunning aanvraagt, moet dan ook de waarde van de boom betalen aan het bomenfonds. Zo is de verantwoordelijke voor de kap tegelijkertijd ook verantwoordelijk voor de nieuwe boom.

Raadslid Dick van Wielink: ‘De PvdA is blij dat het college het gebrek aan groen in Katwijk serieus neemt en kijkt dan ook uit naar hoe de wethouder de nieuwe boomverordening met het boomfonds in de komende maanden wil gaan realiseren.’ Er is nog een behoorlijke inhaalslag te maken voor Katwijk groen kan worden genoemd dus hopelijk blijft het hier niet bij.