11 april 2022

Reactie op de voortgang van de formatie

Vandaag hebben wij te horen gekregen dat Durf niet verder wil praten met PvdA en CDA, maar de formatieonderhandelingen voortzet met SGP en CU. De PvdA betreurt dat deze stap door Durf wordt gezet in het formatieproces. Wij hebben altijd geprobeerd om langs de lijn van de inhoud te kijken welke coalitie het beste is voor Katwijk, en onze inzet was een brede coalitie om een stabiel college te vormen. Die inhoud is niet aan bod gekomen in de gesprekken met de informateurs. Op woensdagavond is daarom afgesproken door Durf, CDA en PvdA dat daar nog naar gekeken zou worden. De uitkomst van het advies van vrijdag heeft ons dan ook verrast, omdat aan die afspraak nog geen vervolg was gegeven en dit ook niet terugkwam in het verslag.

Om deze reden hebben wij vrijdag een verklaring uitgebracht dat wij het advies voorbarig vonden en alsnog recht wilden doen aan het voeren van gesprekken langs de lijn van de inhoud. Dit om een onderbouwde keuze te kunnen maken over de samenstelling van de coalitie. Hierbij hadden wij geen blokkades voor samenwerking met partijen. Wij probeerden dit proces zo transparant mogelijk te doen en hebben daarom van te voren DURF, CU, en SGP ook ingelicht dat wij het advies voorbarig vonden en dat ook zouden mededelen.

Vervolgens zijn we blijven zoeken naar een oplossing langs de lijn van de inhoud, hier hebben we zaterdagochtend ook gesprekken over gevoerd met CDA en Durf. Helaas is er toen een eenzijdig besluit genomen vanuit Durf om met CU en SGP te gaan praten. We betreuren dat het proces hiermee onzorgvuldig is verlopen en wij zijn verbaasd dat er ook nu zonder verdere inhoudelijke onderbouwing of tussenstap ineens gesproken wordt over een nieuwe coalitie.