De gemeente Katwijk moet dit jaar meer geld uitgeven aan de Jeugdhulp dan van tevoren gedacht. Inmiddels zijn er cliëntenstops bij aanbieders. Dat leidt tot wachtlijsten. Om de Jeugdhulp beschikbaar te houden moeten er dus maatregelen worden genomen. De PvdA is kiest hierbij voor behoud van kwaliteit van zorg.
Eén van de oorzaken van de financiële tekorten in de Jeugdhulp is dat het aantal hulptrajecten blijft stijgen. Waarbij de duur van de hulptrajecten steeds langer worden. Heel kort gezegd: meer kinderen gaan de Jeugd-hulp ‘in’ dan dat er ‘uit’ gaan. De maatschappelijke druk om te presteren speelt ook mee. Elk probleem lijkt oplosbaar of moet opgelost worden. Waarbij er soms snel wordt gedacht aan een behandeling of een hulptraject als de beste oplossing.
Het college kiest bij het nemen van maatregelen voor het maximeren van het aantal uren per behandeling, het vasthouden aan een budgetplafond bij aanbieders en strikter kijken naar het toewijzen van PGB’s. Er wordt ook gesproken over het lokaler en anders organiseren van nu nog specialistische hulp. Ook werden eerder maatregelen genomen in de vorm van het Wijkteam en POH Jeugd.
Voor de PvdA Katwijk geldt dat het behoud van kwaliteit van Jeugdhulp op nummer 1 staat bij het maken van keuzes. Dit betekent dat:
? Maatregelen, zoals maximeren, niet ingegeven moeten zijn door alleen financiële motieven. Zo hoeven perverse prikkels er niet voor te zorgen dat kinderen tussen wal en schip vallen.
? Kritisch kijken naar de effectiviteit van bepaalde hulp. Zeker naar hoe bepaalde hulp die nu bij aanbieders is georganiseerd anders & dichterbij kan worden georganiseerd.
? Blijven investeren in wijkteams als toegang tot de zorg & regisseur van de hulp. Zo ook voor de POH’s Jeugd.