PvdA wil betere participatie bij invoering betaald parkeren

Door Tom Reedijk op 19 februari 2024
De PvdA is duidelijk: voor ons is het geen taboe om parkeren te reguleren, maar het plan moet eerst wel goed met onze inwoners zijn besproken.

2.500 woningen

Om de woningnood tegen te gaan moet Katwijk de komende tijd 8.000 woningen bouwen. Naast Valkenhorst moeten we ook 2.500 woningen bouwen in onze dorpen. Omdat Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers ook in hun eigen dorp moet blijven kunnen wonen als ze dat willen. En in de minst groene gemeente van Nederland is dat niet makkelijk: de ruimte is beperkt. Waar huizen worden gebouwd moeten we ook zorgen voor meer ruimte voor groen en spelen, maar moet er ook ruimte zijn voor parkeren.

Betaald parkeren is een optie

Betaald parkeren kan een oplossing zijn om te voorkomen dat de parkeerdruk door extra woningen zo hoog wordt dat je niet meer kan parkeren. En daarnaast ruimte over houd voor groen en spelen. Ook kan het invoeren van betaald parkeren ervoor zorgen dat we meer betaalbare huizen, die zo hard nodig zijn, gebouwd kunnen worden. Want door met vergunningen voor parkeren te werken hoeft niet bij elke plek waar we bouwen een dure parkeergarage worden gebouwd die ervoor zorgt dat de prijs van de woningen stijgt. Wij hebben als PvdA daarom de invoering van betaald parkeren dan ook nooit uitgesloten.

Participatiebeleid serieus nemen

Maar het voorstel van dit college om op voorhand in allerlei gebieden betaald parkeren in te voeren is een voorbeeld van hoe participatie niet moet. Inwoners hebben op deze manier niet de kans goed geïnformeerd te worden, hun mening hierover te geven en alternatieven aan te dragen. Onlangs heeft de gemeenteraad ingestemd met het nieuwe participatiebeleid. De PvdA roept het college op dit participatiebeleid serieus te nemen en per ontwikkelgebied samen met omwonenden en betrokkenen in gesprek te gaan over hoe er in een gebied betaalbare woningen kunnen worden gebouwd met ruimte voor groen, spelen en parkeren. Waarbij betaald parkeren niet op voorhand is uitgesloten maar als optie op tafel ligt. Zodat de raad uiteindelijk per gebied een betere afweging kan maken of er betaald parkeren noodzakelijk is.
Tom Reedijk

Tom Reedijk

Sinds 2017 kan ik mijzelf Valkenburger noemen. Valkenburg is echt een fijn dorp om te wonen met een sterke eigen identiteit. Denk bijvoorbeeld aan de Paardenmarkt of het zichtbare Romeinse verleden. En de band met het voormalige vliegkamp. Maar dat zit ‘m ook in de kleine dingen: mensen die elkaar groeten wanneer ze elkaar tegenkomen

Meer over Tom Reedijk