Is je huis aangesloten op een warmtenet? Dan heb je geen gas nodig om te stoken en ben je goedkoper uit. Onze gemeente krijgt de kans om op het WarmtelinQ-net aan te sluiten. Om meer te leren, waren burgerlid Tijmen en raadslid Truus met andere raadsleden uit de regio op bezoek in de Rotterdamse Haven.
Restwarmte
Nederland wil veel meer huizen op een warmtenet aansluiten. In 2050 moet elke woning aardgasvrij zijn. Een grote klus, maar wel een belangrijke: duurzame alternatieven zijn goedkoper en beter voor de planeet. Het zorgt er ook voor dat Nederland minder afhankelijk is van buitenlands gas. Een warmtenet kan uit allerlei verschillende bronnen warmte krijgen.
Bij het project WarmtelinQ wordt de restwarmte uit de industrie van de Rotterdamse Haven met pijpleidingen door Zuid-Holland vervoerd. Dan wordt de warmte dus hergebruikt in huizen en bedrijven. Dat is één van de stappen die we kunnen zetten om Nederland duurzaam te maken en de planeet leefbaar te houden. WarmtelinQ kan niet alleen woningen verwarmen, maar zou ook van pas kunnen komen in bijvoorbeeld de glastuinbouw. Zo kan de sector, waar veel CO2 wordt uitgestoten, duurzamer te werk gaan.
Iets voor Katwijk?
De leiding gaat lopen naar Leiden. Het gaat nog een aantal jaar duren voordat het project is afgerond. Katwijk mag beslissen of het vanaf Leiden wordt doorgetrokken naar onze gemeente, waar het kan helpen om wijken aardgasvrij te maken. Voor de nieuwe wijk Valkenhorst kan het een oplossing zijn, maar het zijn juist huishoudens in oudere woningen die het meeste geld kwijt zijn aan hun energierekening.
Voor de PvdA staat één ding voorop: klimaatbeleid is sociaal beleid. Groene maatregelen moeten vooral ten goede komen van mensen die het financieel krap hebben. Het is nog niet besloten wat WarmtelinQ voor Katwijk gaat betekenen.