In een slecht geïsoleerd huis lopen de energiekosten hard op. Komend jaar moet daarom meer gedaan worden aan het isoleren van sociale huurwoningen in Katwijk. En er moet een plan komen hoe de gemeente en Dunavie komende jaren álle slecht geïsoleerde sociale huurwoningen zo snel mogelijk energiezuinig kan maken. Een samen met DURF ingediende motie van PvdA-raadslid Tom Reedijk die hiertoe oproept is donderdag unaniem aangenomen.
1.900 sociale huurwoningen slecht geïsoleerd
Door de hoge energierekening houden steeds meer mensen weinig geld over om van te leven. Soms is dat zelfs zo erg dat ze daardoor in armoede terechtkomen. Dit wordt ook wel energiearmoede genoemd. Ook in Katwijk is dit een groot probleem, vooral bij sociale huurwoningen: 75% van de mensen die te maken hebben met energiearmoede woont in een sociale huurwoning. Dunavie heeft ongeveer 1.900 woningen met een energielabel lager dan C. Dit zijn woningen die slecht geïsoleerd zijn. Raadslid Tom Reedijk: “Wij hebben er ook al eerder met succes op aangedrongen de doelgroep die recht heeft op energietoeslag te verruimen. Maar dit is natuurlijk maar tijdelijke compensatie. Uiteindelijk ban je energiearmoede pas écht uit wanneer mensen minder energie hoeven verbruiken en blijvend een lage energierekening hebben”.
Er moet een schepje bovenop
Door de motie van de PvdA’er moet de gemeente nu in gesprek met Dunavie om te kijken of er in 2023 meer aan isolatie kan worden gedaan. Woningen met het slechtste energielabel moeten daarbij als eerste worden aangepakt. Ook voor de langere termijn moet een plan komen voor de in totaal 1.900 woningen met een slecht energielabel. Tom Reedijk:
“Willen we in 2026 energiearmoede uitroeien in Katwijk, dan moeten we er een schepje bovenop doen. En we moeten daarbij kijken of de gemeente Dunavie extra kan helpen. En de meeste haast zit daarbij natuurlijk op de woningen waar de mensen wonen die dat het hardst nodig hebben. Het mag niet zo zijn dat mensen moeten kiezen tussen hun boodschappen, of een ijskoud huis.”