Wonen in Katwijk? Dat moet sociaal en betaalbaar!

Door Tom Reedijk op 9 maart 2023

Wonen is te belangrijk om aan de markt over te laten! Sociale huur- en koopwoningen zijn dé oplossing voor betaalbaar wonen. Dunavie, de woningcorporatie die veel sociale woningen bouwt in Katwijk, heeft de raad afgelopen dinsdag bijgepraat over hun werk. PvdA-raadslid Tom Reedijk en burgerlid Tijmen de Vries waren erbij.

Sociaal en betaalbaar wonen

Bewoners van een sociale huurwoning hebben extra rechten. Zo mag de huur niet zomaar worden verhoogd en is er een maximale huurprijs. Je mag huurtoeslag ontvangen en krijgt een passende woning toegewezen als je woning bijvoorbeeld wordt gesloopt.

Burgerlid Tijmen de Vries: “Als jongere schrik ik me dood van de woningmarkt. Wonen is onbetaalbaar, terwijl het een recht is. De zekerheid die sociale woningen bieden, is heel belangrijk voor starters.”

Er moeten veel meer betaalbare woningen en sociale huurwoningen bij. Op Valkenhorst komen er bijvoorbeeld 1.100 sociale huurwoningen. Dat vraagt naast de nodige renovaties ook veel inzet en geld. Dunavie legde uit welke keuzes er op dit gebied zijn gemaakt.

Groene doelen, lage lasten

Energiearmoede is een probleem en daarom verduurzaamt Dunavie de eigen woningen. Bewoners profiteren daarvan, want het bespaart je veel geld op de energiekosten. In 2028 wil Dunavie alle tochtige woningen met de energielabels E, F en G geïsoleerd hebben. De PvdA wil dat hier meer aandacht voor komt en het isoleren versneld wordt.

Raadslid Tom Reedijk: “Een goed geïsoleerd huis helpt enorm om je vaste lasten omlaag te krijgen. Zo kan klimaatbeleid echt een verschil maken in je portemonnee.

Toch is het lang wachten op een sociale woning. Of loopt de verduurzaming nog traag door lange en ingewikkelde procedures. Daarom is het extra belangrijk dat er snel wordt gebouwd, binnen de dorpen én op Valkenhorst. Zoveel mogelijk van die woningen moeten betaalbaar en sociaal zijn, zodat ook mensen met weinig geld fijn kunnen wonen. En we moeten als gemeente kijken hoe we kunnen helpen bij het sneller isoleren.

Tom Reedijk

Tom Reedijk

Sinds 2017 kan ik mijzelf Valkenburger noemen. Valkenburg is echt een fijn dorp om te wonen met een sterke eigen identiteit. Denk bijvoorbeeld aan de Paardenmarkt of het zichtbare Romeinse verleden. En de band met het voormalige vliegkamp. Maar dat zit ‘m ook in de kleine dingen: mensen die elkaar groeten wanneer ze elkaar tegenkomen

Meer over Tom Reedijk