Maidenspeech: de eerste toespraak van raadslid Truus Gerse

Door Truus Gerse op 16 september 2022

Zorgen dat iedereen in de gemeente kan meedoen. Afgelopen donderdag sprak de gemeenteraad erover hoe we dat in Katwijk het beste kunnen regelen. Het was de eerste keer dat raadslid Truus Gerse speechte, en het thema had niet beter kunnen zijn: zelf het eerste raadslid in een rolstoel en al vele jaren actief om toegankelijkheid in Katwijk te verbeteren. Haar hele tekst lees je hier. Of kijk hieronder de beelden terug!

Participatie betekent actieve deelname. Voor ons, de PvdA, is het belangrijk dat er participatie is. Iedereen doet er toe, dus we willen geen college wat alles beslist, maar dat de burger ook inspraak heeft. Anders gezegd: we willen een samenleving waarin iedereen die dat kan, de kans krijgt verantwoordelijkheid te nemen voor de invulling van zijn eigen leven en omgeving.

U snapt dat participatie mij aan het hart gaat. Ik heb een aantal jaren in de participatieraad Sociaal Domein gezeten. En ik zit nog steeds in een panel, een raad, een commissie en wat andere verenigingen: juíst omdat ik het zo belangrijk vind dat iedereen mee doet en gehoord wordt. Daar hebben we nu, met andere naam, de inwonersadviesraad voor, maar ook wijkraden en alle andere platforms en raden. Luister daar naar!  Je krijgt zoveel informatie van hen. En hoe makkelijk is dat, om gewoon hun inbreng te ontvangen? Of wil het college zelf de straat op gaan om informatie op te halen? Wat ik me wel afvraag is wat er nou gedaan wordt met die input. Toch niet alleen geluisterd en afvinken? Doe er iets mee. Zo komen we naar een nog mooier Katwijk

Er waren vroeger ook jongerenadviseurs: jonge mensen die wisten wat er speelde bij de jeugd. Het is zo jammer dat ze er niet meer zijn. Ik neem aan dat jullie snappen dat wij voorstanders zijn van het terugbrengen van die jongerenadviseurs. Daarom dienen we samen met D66, ChristenUnie, DURF en  GemeenteBelangen een motie in om jongeren mee te laten praten met een jongerenraad. Maar we zijn bijvoorbeeld ook zo ontzettend blij met ons burgerlid (Tijmen de Vries), ook zo’n jongeling. Ze zeggen wel: de jeugd is onze toekomst, en met deze zie ik de toekomst positief tegemoet.

Als we het over participatie hebben, zou ik het een goed idee vinden om het college eens te laten ervaren hoe het is om met een beperking de straat op te gaan. Ik weet het verschil. Dan zien zij ook hoe vaak er over je hoofd  heen wordt gesproken in plaats van dat er mét je wordt gepraat.

Ik ben de gemeenteraad ingegaan om mensen te laten zien dat als je een beperking hebt, je er ook toe doet. Behalve mijn zichtbare beperkingen heb ik ook een onzichtbare beperking.  Ik heb een spraakgebrek en als je dan de woorden – en ik heb het zelf vooral met namen – niet goed kan zeggen, word je soms zelfs uitgelachen. Ach, ik weet ondertussen niet beter, maar velen – wat ik ook ooit gedaan heb- die houden hun mond. Meneer Spek: uw naam is een ramp voor mij! U had beter Peter kunnen heten, maar ik doe echt mijn best.

Wat ik (en dus de PvdA) hiermee wil zeggen is, alsjeblieft: luister ook naar mensen die moeilijker uit hun woorden kunnen komen.  Want ook zij kunnen verantwoordelijkheid nemen en dus participeren. Voor mij was het dus best een stap van als burger achterin de zaal van de raad zitten naar zelf in de raad zitten.

Een mooier Katwijk krijgen we alleen als we de moeite nemen om naar iedereen te luisteren, zodat we goede besluiten kunnen nemen.

Dus niet over de mensen, maar met de mensen.

Truus Gerse

Truus Gerse

Truus Gerse

Mijn naam is Truus Gerse. De eerste 21 jaar van mijn leven heb ik in Den Haag gewoond. Ik kom uit een arbeidersgezin. Op 16-jarige leeftijd heb ik een bewuste keuze gemaakt om belijdenis te doen en me te laten dopen. In 1978 ben ik in Katwijk komen wonen. In 1996 ben ik naar Rijnsburg

Meer over Truus Gerse